OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Andrej

Fosili i dinosauri

Pozdarv! Ja sam Andrej. Ispričati ću vam sve o fosilima i dinosaurima. Znanost koja se bavi proučavanjem fosila naziva se paleontologija.

 

Fosili su odlični pripovjedači Zemljine prošlosti.Najčešće ih nalazimo u sedimentnim stijenama Luka. Kako su se fosili našli tamo? Postati fosli nije lako, za to je potrebna specifična kombinacija uvjeta:

Amonit pliva u moru. . .

Amonit pliva u moru. . .

. . .umre i padne na morsko dno. . .

. . .umre i padne na morsko dno. . .

. . .mekani dijelovi istrunu, a na dnu ostane ljuštura koju prekrije sediment. . .

. . .mekani dijelovi istrunu, a na dnu ostane ljuštura koju prekrije sediment. . .

. . .kroz nekoliko milijuna godina pod visokim tlakom i temperaturom te vodom bogatom mineralima ljuštura se promijeni. . .

. . .kroz nekoliko milijuna godina pod visokim tlakom i temperaturom te vodom bogatom mineralima ljuštura se promijeni. . .

. . . u fosil koji nađemo na plaži!

. . . u fosil koji nađemo na plaži!

Postoje različiti fosili - kosti, ljušture, otisci stopala, tragovi... Većina sačuvanih fosila je iz mora, jer su uvjeti za očuvanje anjbolji na morskom dnu - brzo su prekriveni sedimentom i zbog toga se nisu raspali.

Nauči više o morskim organizmima koje nalazimo kao fosile:

Right arrow

Na geološkoj karti Afganistana smeđom bojom su prikazane stijene jurske starosti. Poznate su po tome što sadrže fosile dinosaura!

Statična karta.


I kopnene organizme možemo pronaći kao fosile, samo rjeđe. Najbolji primjer su dinosauri koji su živjeli prije 230 do 65 milijuna godina. Njihove fosile pronalazimo širom svijeta.


Najveći otkriveni dinosaur, Brahiosaur dug 22,5 m i visok 12 m, pronađen je u Tanzaniji.

Njaduži pronađeni dinosaur je Diplodoku dugačak 27 m (Wyoming, SAD).

Dino facts

Najmanji dinosaur otkriven je u Kini i veličine je kokoši (55 - 75 cm), imao je krial i bio je prekriven perjem. Naziva se Microraptor.


Pomoću fosila možemo odrediti starost stijena te su nam zbog toga od velike pomoći kod izrade geoloških karata. Karlo Znanstvenici su utvrdili da su da su organizmi bili različiti kroz vrijeme - evoluirali su kako bi lakše preživjeli. Ako pronađemo isti fosil u dvije različite stijene, znamo da su stijene iste starosti!

Više o fosilima

Fosili nam mnogo govore o povijesti Zemlje i raznolikosti života. Najljepše primjere fosila možemo vidjeti u muzejima.

Većina fosila koje pronađemo na plažama ili u kamenolomima je oštećena. Svejedno, oni su živjeli u vrijeme kad se stijena formirala tako da iz njih možemo naučiti puno o prošlosti naše planete.

Kosti, školjke, otisci, tragovi hranjenja su tragovi koje su nam životinje i biljke ostavile kako bi danas lakše rekonstruirali njihove živote.

Te tragove možemo koristiti za određivanje okoliša u kojem su živjeli fosili. Fosil može sadržavati informacije o temperaturi mora u kojem je organizam plivao ili čak dokazati postojanje oceana kojih danas više nema.

Proučavajući njihov razvoj, fosili nam daju prikaz povijesti života našeg planeta i evolucijskih smjerova koji su promijenili lice našeg svijeta.



Sudjeluj

Voliš tražiti fosile? reci nam što si i gdje pronašao putem našeg obrasca.

Andrej Amonit

Da vidimo što još možemo saznati o foslima i dinosaurima. Potraži na internetu:

  • evolucija
  • jura