OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Grom energija

Energija

Power symbolPozdrav! Ja sam Grom i pokazati ću vam kako nam geologija pomaže u u potrazi za energijom za naše domove i automobile. Oprez, visoki napon prisutan!

 

Jeste li znali da su ugljen, nafta i zemni plin fosilna goriva? Koristimo ih za zagrijavanje kuća i za pokretanje automobila. Fosilna goriva nastala su od drveća, biljaka i sitnih morskih organizama koje su zatrpali sedimenti prije nekoliko milijuna godina. Pod utjecajem visokog tlaka i temperature promijenjeni su u oblik u kojem ih danas nalazimo kao fosilna Andrej goriva. Njihovim gorenjem u elektranama iz vode nastaje vodena para koja pokreće generatore koji proizvode električnu struju.

Na karti su prikazana glavan nalazišta fosilnih goriva širom svijeta.


Legenda:

Ugljen
Coal symbol

Plin
Gas symbol

Nafta
Oil symbol


Više o fosilnim gorivima

Naftu i zemni plin obično nalazimo u zarobljene u podzemlju u podzemnim zamkama koje nazivamo naftna ili plinska polja. Kod traženja takvih polja geolozi se služe "tragovima" na geološkim kartama Karlo. Pročitaj više o tome..


Zemlje širom svijeta pokušavaju smanjiti emisiju ugljikovog dioksida (uključujući i onog koji nastaje gorenjem fosilnih goriva). I tu nam mogu pomoći geološke karte! Isto kako nafta i plin mogu biti zarobljeni u podzemlju, možemo zarobiti i ugljikov dioksid. Ako uspijemo uskladištiti ugljični dioksid koji proizvodimo, možemo utjecati na smanjenje globalnog zagrijavanja.


Geotermalna energija

Svi znamo da moramo smanjiti štetni utjecaj na okoliš. Zato se usmjeravamo na traženje novih, obnovljivih izvora energije. Jedan takav je i toplina iz unutrašnjosti Zemlje. Ona se može koristiti direktno crpljenjem tople vode Vlatko za zagrijavanje kuća i tvornica. Može se koristiti i indirektno u termoelektranama za proizvodnju struje. Termoelektrane porizvode 0,3% svjetske električne struje.

Ponekad topla voda sama izbija na površinu. Takve pojave nazivaju se geotermalni izvori i nalazimo ih širom svijeta i većinom se koriste za kupanje. Geotermalmni izvori su se koristili još u doba Rimljana i to za kupanje i zagrijavanje zgrada.


Sudjeluj

Znaš li od kuda dobivaš električnu struju koju koristiš? Javi nam što si saznao putem našeg obrasca!

Grom Energija

Da vidimo što još možemo naučiti o energiji. Potraži na internetu sljedeće pojmove:

  • Fosilna goriva
  • Obnovljivi izvori