OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Karlo Karta

Karte

Pozdrav! Ja sam Karlo! Ispričati ću vam sve o geološkim kartama. Karte su u osnovi crteži koji nam pokazuju gdje možemo naći različite stvari.

 

Obične karte prikazuju stvari poput cesta, zgrada, parkova i rijeka.Goran. Vjerojatno ste koristili neku takvu kartu kako bi saznali gdje netko živi ili pronašli put prema negdje.

Tu su i specijalne karte koje sadrže dodatne informacije o različitim stvarima od toga koliko ljudi živi u nekom gradu do koja se kultura uzgaja na nekom području.

Legenda:

Bolnica
Bolnica

Bazen
Bazen

Restoran
Restoran

Parkiralište
Parkiralište

Simplified map

Karte obično sadržavaju legendu koja objašnjava značenja pojedinih simbola.


Geološke karte, poput karata na OneGeology portalu pokazuju nam kakve nam se to stijene nalaze pod nogama.

Left arrow

Različite vrste stijena prikazane su različitim bojama samo što boje nisu one koje je boje stijena jer bi tada karte bile previše smeđe i sive.Na OneGeology portalu nalazimo geološke karte iz cijelog svijeta na jednom mjestu! Iz tih karata možemo saznati:

  • kakve se stjene nalaze ispod površine i kakav je okoliš bio u davnim vremenima (npr. kada su živjeli dinosauri).
  • gdje tražiti fosile Andrej, minerale Luka i naftu, plin Grom ili vodu Vlatko.
  • Iz geoloških karata možemo saznati kako su se stijene kretale, lomile i mijenjale u planinama (metamorfne stijene Luka). Zemlja se tijekom vremena jako promijenila.

Geološke karte svijeta

Karta prikazuje geološku kartu svijeta. Možete li raspoznati kontinente na karti? Različite boje nam pokazuju da je Zemlja izgrađena od različitih stijena.

Screenshot of OneGeology portal with the CGMW 1:25M geological units layer at 40% opacity

Primjećujete li da neki kontinenti izgledaju kao da bi se mogli spojiti (Južna Amerika i Afrika)? Zahvaljujući podacima na geološkim kartama dokazano je da su svi kontinenti nekad davno bili jedno veliko kopno.


Sudjeluj

Karlo Karta

Da vidimo što još možemo saznati o geološkim kartama. Potraži na internetu:

  • geološke karte
  • kontinenti

Tihi ocean Tihi ocean Atlantski ocean Indijski ocean Sjeverna Amerika Južna Amerika Afrika Australazija Azija Europa Antarktika Slika