OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Školjkaši

Školjkaši nastanjuju zemlju preko 500 milijuna godina. Prvi puta su se pojavili u kambriju, 300 milijuna godina prije dinosaura. Tijekom mezozika i kenozoika preplavljuju mora i oceane, gdje vladaju i danas. Njihove ljušture prekrivaju plaže širom svijeta.

Ljušture školjkaša građene su od kristala kalcita i aragonita. Fosili školjkaša nastali su kada se sediment kojim su zatrpani stvrdnuo u stijenu. Mnogi su fosilizirani u položaju u kojem su živjeli što nam danas pomaže da lakše razumijemo kako su živjeli.

Školjkaši i danas žive u moru.

Vražji prsti.

Tijelo školjkaša zaštićeno je sa dvije ljušture - školjke. Školjke nalazimo kao fosile, ali rijetko spojene jer se nakon smrti meko elastično tkivo koje ih povezuje vrlo brzo raspadne.

Unutarnji dio ljušture obilježen je mišićima i ligamentima koji su zaduženi za otvaranje i zatvaranje školjke. Oblik brave školjkaša bitan je za određivanje vrste školjkaša.

Školjkaš Gryphaea ima izrazito zakrivljenu ljušturu zbog čega je poznat pod imenom đavolja pandža. U 17. i 18. stoljeću vjerovalo se da je đavolja pandža lijek za artritis.

 

« Natrag Andrej