OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Manuel Map

Kort

Hej! Mit navn er Manuel og jeg vil fortælle dig alt om geologiske kort. Kort er tegninger der viser, hvor forskellige ting kan findes.

 

Normale kort viser ting som veje, bygninger, parker og floder. Du har måske brugt kort for at finde ud af, hvor en ven bor eller til at vise ruten for en tur.

Der er også specielle kort der har ekstra information om forskellige ting, som for eksempel hvor mange folk der bor i hver by og hvad der dyrkes i forskellige dele af verden.

Legende:

Hospital
Hospital

Svømning
Svømning

Restaurant
Restaurant

Parkering
Parkering

Forenklet kort

Kort har normalt en legende der forklarer, hvad symbolerne på kortet betyder.


OneGeology kortet viser, hvilke bjergarter der findes under vore fødder, så som dette kort.

Left arrow

Forskellige typer af bjergarter Larry er vist med forskellige farver — og det er ikke altid de samme farver, som bjergarterne selv har – ellers ville der være en masse brune og grå farver!OneGeology har samlet alle de geologiske kort fra verden på et sted! Dette er rigtigt spændende, for de geologiske kort kan fortælle dig:

  • Om bjergarterne under jorden og hvordan miljøet var for lang tid siden (som dengang dinosaurerne levede på Jorden).
  • Hvor man kan finde fossiler Andreas, mineraler Larry og olie, gas Polly eller vand William.
  • Geologiske kort kan også fortælle om, hvordan bjergarterne har bevæget sig og er blevet foldede og mast op i bjerge som metamorfe bjergarter Larry. Jorden har udviklet og ændret sig kolossalt meget over lange tidsrum.

Geologisk kort over verden

Kortet herunder er et geologisk kort over verden. Kan du se de forskellige kontinenter på kortet? De forskellige farver viser at Jorden er opbygget af mange forskellige typer af bjergarter.

Skærmbillede af OneGeology portal med CGMW 1:25 M geologiske enheder lag på 40% opacitet

Kan du se at nogle kontinenter ser ud, som de passer sammen (se på Sydamerika og Afrika). Ved at bruge informationen på geologiske kort har det vist sig, at kontinenterne engang hang sammen og dannede en enkelt stor landmasse.


Deltag

  • Test hvad du har lært om geologi og kort i quizzen

Stillehavet Stillehavet Atlanterhavet Indiske Ocean Nordamerika Sydamerika Afrika Australasia Asien Europa Antarktis Image Map