Energi
Hej, jeg hedder Polly og jeg vil forklare, hvordan geologi hjælper os til at finde den kul og olie, som vi bruger til at opvarme huse og til at danne elektricitet. Eller den benzin, som vi bruger i biler.
Vidste du at kul, olie og naturgas alle er fossile brændstoffer? De bruges til at opvarme vores hjem, til at fremstille elektricitet til industrien og som brændstof til biler. Fossile brændstoffer er dannet fra træer, planter og bittesmå alger, som blev begravede for millioner af år siden. De blev mast og opvarmet så meget, at de blev omdannet til de fossile brændstoffer, vi finder i dag.
Dette kort viser steder på Jorden, hvor forskellige typer fossile brændstoffer findes:
Legende:
Kul
Gas
Olie
Mere information
Olie og naturgas findes normalt fanget i lommer, som kaldes felter, dybt nede i undergrunden. Geologer ved hvordan man kan bruge forskellige spor på geologiske kort til at finde oliefelter og gasfelter. Læs en smule mere om hvordan de ved dette.
I dag forsøger verdens lande at finde måder, hvorved de kan mindske udslippet af kuldioxid (herunder den del der kommer fra afbrænding af fossile brændstoffer) – geologiske kort kan igen hjælpe! På same made som olie og gas kan fanges i undergrunden, kan kuldioxid også fanges. Hvis vi kan oplagre den kuldioxid, som vi producerer, kan dette hjælpe os til at reducere følgerne af den globale opvarmning.
Geotermal energi
Vi leder mere og mere efter alternative former for energi, idet vi forsøger at mindske virkningen på vores miljø. En mulighed er at udnytte den energi der findes i Jorden i form af varme. Varmen kan udnyttes direkte til at opvarme huse eller andre bygninger ved at pumpe vand ned i Jorden og pumpe det op igen når det er blevet varmt. Det varme vand kan også bruges til at danne elektricitet, og geotermale anlæg står i dag for 0,3% af verdens elektricitet.
Nogle steder kommer det varme vand direkte ud af undergrunden – disse geotermale kilder bruges til at bade i over hele verden. Allerede romerne brugte geotermale kilder til at bade i og til at opvarme bygninger!
Deltag
Ved du hvorfra din elektricitet kommer? Find ud af det og fortæl os resultatet ved hjælp af vores online skema!