OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Morske mjene

Morske mjene su dnevna ili dva puta dnevna dizanja i spuštanja oceana. Uzrokovane su gravitacijskom silom Mjeseca i Sunca.

Dijagram morskih mjena
Kliknite za povećanje i legendu.

  1. Sunce
  2. Zemlja
  3. Mjesec
  4. Sila Mjeseca
  5. Sila Sunca

Razlika između plime i oseke naziva se amplituda plime. Najveća amplituda je u zaljevu Fundy (Kanada) gdje se razina mora diže i spušta 16 m u 6 sati. Najmanja amplituda je manja od 1 m.

Većina pješčanih prudova je prekrivena vodom za visokih plima. Estuarij rijeke Tyne (UK).

Najveće morske mjene, proljetne plime, nastaju kada su Sunce, Mjesec i Zemlja poredani u nizu. To se događa svaka dva tjedna tijekom mlađaka ili punog mjeseca.

Manje plime, tzv. mrtve plime, nastaju kada Zemlja, Sunce i Mjesec tvore pravi kut. To uzrokuje da Sunce i Mjesec povuku vodu u dva različita smjera. Nastaju tijekom 1/4 ili 3/4 mjeseca.

Širina obale pod utjecajem valova ovisi o amplitudi plime. Veliki raspon plime znači da je širok pojas mogao biti podvrgnut sili valova. Ako je raspon plime mali, sva energija vala koncentrirana je na jednom mjestu.

Tijekom vremena zbog udara valova stijene će biti razlomljene u manje dijelove. Zapadna obala Australije. © Richard Burt

Morske mjene uzrokuju da voda William ulazi i izlazi iz estuarija, zaljeva i luke. Kada se plima diže, voda teče iz oceana u zaljev i stvara poplavnu struju. Kada plima pada, voda teče iz zaljeva u ocean stvarajući plimnu struju.

 

« Natrag Goran Ledenjakr