OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Engin

Enerji

Merhaba ben Engin, sizlere evimizde ve arabalarımızda kullandığımız değişik enerji türlerinin bulunmasında ve keşfedilmesinde jeolojinin rolünü anlatacağım.

 

Kömürün, petrolün ve doğalgazın fosil yakıtlar olduğunu biliyormuydunuz? Bu yakıtlar evimizi ısıtmak, arabalarımıza yakıt sağlamak ve endüstride güç üretmek için kullanılmaktadırlar. Fosil yakıtlar milyonlarca yıl önce yaşamı sonlanarak gömülmüş bitki, ağaç ve küçük deniz canlılarının fosilleridir. Bu fosiller Yeliz ezilerek ve ısınarak Bugün kullandığımız fosil yakıt şekline gelmişlerdir.

Bu haritada dünya üzerinde bulunan değişik fosil yakıtların yerleri görölmektedir.


Anahtar:

Kömür
Kömür symbol

Gaz
Gaz symbol

Petrol
Petrol symbol


Daha Fazla Bilgi

Petrol ve gaz yer altında hapsolmuş ve çevresinden ayrılmış ortamlarda bulunmaktadır. Jeologlar, petrol ve gaz aramalarında jeoloji haritalarındaki Serkan bazı ipuçlarından faydalanmaktadırlar. Daha fazla bilgi için tıklayınız.


Dünya üzerindeki birçok ülke, fosil yakıtların kullanılması ile oluşan karbon emisyonunu azaltma çalışmaları yapmaktadırlar. Sizce jeoloji haritaları buna yardımcı olabilir mi? Petrol ve gazın yeraltında hapsolması veya tutulması gibi karbon dioksit de yer altında hapsolmaktadır. Eğer ürettiğimiz karbon dioksiti depolayıp, bu tür ortamlarda hapsedebilirsek küresel ısınmanın etkilerini azaltmayı başarabiliriz.


Jeotermal Enerji

Hergeçen yıl dünyamız üzerinde yaptığımız çevresel zararları en aza indirgemek için, alternatif enerji kaynaklarına yönelmekteyiz. Alternatif enerji kaynakları içersinde en önemli olanlarından biri, dünyanın kendi ısısı ile oluşturduğu enerjidir. Bu enerji, evlerimizi ısıtmak için kullanılmasının yanı sıra sanayide yüzeydeki bir suyun Tolga pompalama ile yeraltına verilmesi ve bu şekilde tekrar ısınan suyun değerlendirilmesi şeklinde kullanılabilir. Jeotermal enerji aynı zamanda elektrik üretmek için de kullanılmaktadır. dünya elektrik ihtiyacının yaklaşık %0.3’ü jeotermal kaynaklardan elde edilmektedir.

Dünyanın bazı yerlerinde sıcak su kendiliğinden yüzeye çıkmaktadır. Bu jeotermal kaynaklar, dünyanın birçok yerinde banyo amaçlı için kullanılmaktadır. Eski Roma döneminde bu tür sıcak sular hem banyo hem de evleri ısıtmak için kullanılmaktaydı.


Bilgi Edinme

Elektriğin nerden geldiğini veya nasıl oluştuğunu biliyormusunuz? online form’u doldurarak bunu öğrenebilirsiniz.