Depremler
Merhaba benim adım Murat, sizlerle sürekli sarsılan ve hareket eden dünyamız hakkında konuşacağım.
Dünya üzerinde kaya kütleleri farklı yönlerde itilmekte ve çekilmektedir.
Bazen bu kaya kütleleri yeteri kadar güçlü olmayabilir. Bu nedenle kırılmalara uğramakta ve yerkabuğunun sarsılmasına yol açmaktadırlar. Bu olaya deprem adı verilmektedir.
Bu elinizde bir çubuğu bükmeye başladığınız zaman belli bir noktadan sonra kırılmasına benzemektedir. Yerkabuğundaki kırılmalar ile oluşan yapılara Fay adı verilmektedir.
Faylar jeoloji haritalarında , aşağıda gösterildiği gibi koyu siyah çizgiler ile gösterilmektedirler.
Tıklayın daha büyük ve daha sonra görüntülemek için tuşuna için aşağı ilerleyin.
- Fay
- Kumtaşı
- Çamurtaşı
- Kireçtaşı
Depremler binalarda hasarlara neden olmaktadır. Bu fotoğraf Türkiye’de meydana gelen depremin bir sonucu olan hasarlı binalardan birine aittir.
Bu haritada siyah fay çizgilerini görebiliyor musunuz? Faylar kaya kütleleri arasındaki uzun kırılmalardır.
Ayrıntılı Bilgi
Deprem etkisi ile şok dalgaları oluşmaktadır. Bu şok dalgaları davula vurduğumuz zaman oluşan dalgalar ile aynı prensibe sahiptir. Bu dalgalar yerküre üzerinde hareketleri esnasında sismograf tarafından sismometre adı verilen bir alet ile ölçülebilir. dünya resmine tıklayarak 3 farklı tip şok dalgası ve bu dalgaların hareketlerini izleyebilirsiniz.
Depremler şok dalgaları oluşturmaktadır.
Şok dalgaları yerküre üzerinde değişik yönlerde hareket etmektedirler. Bu şok dalgalarının hız ve yönleri depremle ilgili çalışan bilim adamları tarafından kaydedilmektedir.
- Sıkışma (P) dalgaları
- Makaslama (S) dalgaları
- Yüzey (L) dalgaları
- Iç çekirdek
- Dış çekirdek
- Manto
- Mongalla depremi, 20/05/90, Büyüklük 7.1
- Kahire
- Moskova
- Anchorage-Alaska
- Hawaii
Bilgi Edinme
Depremler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi oldunuz mu? Online Formu doldurarak bulunduğunuz yerde deprem oluşma sıklığını ve insan hayatını ne oranda etkilediği ile ilgili bilgileri bizimle paylaşabilirsiniz.