OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Karli

Karte

Živijo, jaz sem Karli! Predstavil ti bom geološke karte. Karte ali zemljevidi so pravzaprav risbe, na katerih je narisano, kje lahko najdemo vse mogoče stvari.

 

Na običajnih kartah so prikazane ceste, zgradbe, parki, reke in podobne reči. Morda ti je karta že kdaj pomagala najti prijateljevo hišo ali pa pravo pot za sprehod.

Poznamo tudi posebne, tematske karte. Na njih najdemo vsakovrstne informacije; od tega, kako živijo ljudje na nekem območju, do tega, kakšno hrano pridelujejo na poljih.

Legenda:

Bolnišnica
Bolnišnica

Kopališče
Kopališče

Restavracija
Restavracija

Parkirišče
Parkirišče

Poenostavljeni zemljevid

Karte so navadno opremljene z legendo, na kateri je pojasnjen pomen simbolov.


Geološke karte, kot so te na portalu OneGeology, nam pokažejo, kakšne kamnine so pod našimi nogami.

Left arrow

Različne vrste kamnin Klemen so prikazane z različnimi barvami. Seveda barve niso podobne barvam kamnin, saj bi bile karte obarvane preveč rjavo in sivo.



OneGeology je spravil geološke karte z vsega sveta na eno samo mesto! Te karte ti lahko povedo ogromno vznemirljivih stvari:

  • o tem, kakšne so kamnine pod prstjo in kakšno je bilo neko okolje pred davnimi, davnimi časi (na primer takrat, ko so živeli dinozavri),
  • o tem, kje iskati fosile Fonzi, minerale Klemen, nafto, plin Egon ali vodo Vili.
  • o tem, kako so se kamnine premikale, gubale, gnetle, prelamljale in stiskale v gorovja, tako kot na primer metamorfne kamnine Klemen. Zemlja se je v svoji zgodovini strašansko spremenila!

Geološke karte sveta

Spodaj je geološka karta sveta. Ali na njej vidiš kontinente? Malo se razglej po karti in hitro jih boš opazil. Razne barve kažejo, da je Zemlja sestavljena iz različnih kamnin.

Ekranski posnetek portala OneGeology s karto CGMW 1:25M. Geološke enote predstavljene s 40-odstotno prosojnostjo.

Vidiš, kako se nekatere oblike nekaterih celin, na primer Južne Amerike in Afrike, ujemajo? No, ravno s podatki z geoloških kart je bilo ugotovljeno, da so bile vse celine nekoč združene v eno samo veliko kopno.


Sodeluj

  • Preizkusi svoje znanje o geologiji in kartah v kvizu

Tihem oceanu Tihem oceanu Atlantski ocean Indijski ocean Severna Amerika Južna Amerika Afriko Avstralazija Asia Europe Antarktiko Image Map