OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Serkan

Haritalar

Merhaba benim adım Serkan sizlere jeoloji haritaları hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Haritalar temelde birçok bilginin birarada bulunduğu çizimler olarak değerlendirilmektedir.

 

Normal haritalar yolları, binaları, parkları ve nehirleri göstermektedir. Bu haritalar üzerinde arkadaşlarınızın yaşadıkları evleri bulabilir, ya da gezintileriniz esnasında yolunuzu belirleyebilirsiniz.

Ayrıca, belirli bir bölgede yaşayan insan sayısı veya ne tür yemeklerin nerelerde yeneceği ile ilgili bilgiler veren çok özel haritalar da mevcuttur.

Anahtar:

Hastane
Hastane

Yüzme Alanları
Yüzme Alanları

Restorant
Restorant

Park Alanı
Park Alanı

Harita

Haritalardaki Anahtar olarak adlandırılan kısımlar, o harita üzerindeki kısaltmaların neler oldukları ile ilgili bilgiler vermektedir.


OneGeology haritaları bizlere ayak bastığımız yerler ile ilgili jeolojik bilgiler veren haritalardır.

Left arrow

Değişik kaya Bora tipleri değişik renklerde gösterilmektedir.—ancak, kayanın doğal renkleri ile harita renkleri ayrılmaktadır aksi halde jeoloji haritaları üzerinde kahverengi ve gri renklerin çok olması kaçınılmaz olurdu.



OneGeology haritaları tüm bu jeolojik bilgileri birleştirerek aşağıda açıklanan bilgileri sizlere vermektedir:

  • Toprağın altındaki kaya tipleri ve o çevrenin geçmişteki durumu ile ilgili bilgileri vermektedir (örneğin dinazorlar dünya üzerinde ne zaman yaşadılar).
  • fosillerin Yeliz, minerallerin Bora and petrolün Engin, doğal gazın ya da suyun Tolga nerelerde bulunacağı ile ilgili bilgiler de vermektedir.
  • Jeoloji haritaları ayrıca metamorfik kayalar Bora gibi, bazı kaya gruplarının geçirdiği değişimleri de vermektedir.

Dünyanın jeoloji haritası

Dünyanın jeoloji haritası aşağıda verilmektedir. Farklı kıtaları farkedebildiniz mi? Bu haritadaki değişik renkler dünyanın farklı kaya tiplerinden oluştuğunu göstermekte ve kanıtlamaktadır.

CGMW 1:25 M ölçekli Onegeology portalından alınmış görüntü, jeolojik katmanlar %40 saydamlık ile gösterilmiştir.

Bazı kıtaların (Afrika ve Güney Amerika gibi) birbirlerine çok yakın olduklarını görebildiniz mi? Gerçekte tüm kıtalar belirli bir dönemde bir arada bulunuyorlardı.


Bilgi Edinme

  • Basit bir test ile neler öğrendiğinizi görün.

Pasifik Okyanusu Pasifik Okyanusu Atlantik Okyanusu Hint Okyanusu Kuzey Amerika Güney Amerika Afrika Avustralasya Asia Avrupa Antarktika Image Map